donderdag 20 december 2012

WiFi: Draadloos internet aan banden

Wifi: Draadloze vrijheid aan banden.
Draadloos internet is een bijzonder handige techniek. Bijna iedereen met een smartphone, laptop of spelcomputer maakt gebruik van dit netwerk.
De internetverbinding komt je huis binnen via de koperen telefoonlijn, COAX of glasvezel en gaat dan vaak rechtstreeks naar een modem. De modem zorgt er voor dat het signaal wat van buitenaf komt wordt omgezet in een leesbaar signaal voor de apparaten en kabels in uw huis. In
de meeste gevallen biedt uw internet provider een modem aan met ingebouwde router met draadloze functionaliteit.
Vanaf de router wordt het signaal via radiogolven door de lucht gestuurd om vervolgens terecht te komen op je telefoon, laptop of ander draadloos apparaat.
Er zijn geen kabels meer nodig waardoor je vrij door het huis kunt lopen of in de tuin kunt gaan zitten en de internetverbinding gewoon kunt behouden. Ook is het relatief makkelijk te installeren, maar er zijn helaas ook nadelen. In dit artikel leg ik uit welke vormen van storing er kunnen optreden en wat daar eventueel aan te doen is.



Interferentie
Omdat het draadloze signaal verzonden wordt via radiogolven in de niet gelicentieerde 2.4 Gigahertz (Ghz) bandbreedte, is de kans op interferentie aanwezig.
Interferentie houdt in dat andere apparaten die op de zelfde golflengte werken storen op het draadloze internet signaal wat resulteert in een trage of wegvallende (instabiele) internetverbinding. Een paar voorbeelden van apparaten die kunnen storen zijn: magnetrons, spelcomputers met draadloze besturing, andere draadloze netwerken, draadloze muis en toetsenbord, radiozenders, draadloze camera's, TL verlichting, spaarlampen, DECT-telefoons en onder andere bluetooth apparaten, maar ook mensen die naast een haven of een drukke scheepvaart route wonen geven vaak aan een instabiele verbinding te hebben vanwege de radar die aanwezig is op schepen.


Maar het heeft altijd gewerkt!
Dat is heel goed mogelijk. De draadloze internet technologie is nog niet erg oud, maar is nu volop aanwezig. Steeds meer mensen die een nieuw internet abonnement nemen, krijgen daar een gratis router bij die standaard draadloos internet uitzendt. De 2.4 Ghz band bestaat uit een frequentiereeks van 14 kanalen waar wij er in Europa 13 van mogen gebruiken. Omdat de kanalen elkaar overlappen zijn er eigenlijk maar 3 kanalen die we kunnen gebruiken. Vergelijk het met een radiostation. Q-music zit bijvoorbeeld op 100.4. Als je gaat luisteren op 100.5, zul je nog duidelijk kunnen horen dat Q-music in die buurt uitzendt. Precies hetzelfde gebeurt ook met draadloze netwerken. De kanalen die het meest ver van elkaar af liggen zijn 1, 6 en 11. Alles daar tussenin zal interferentie tot gevolg hebben omdat de kanalen een overlap hebben van 3 kanalen: [1-2-3][4-5-6-7-8][9-10-11-12-13]. Als er meer dan 4 netwerken in de buurt zijn dan zal er dus hoogstwaarschijnlijk al interferentie optreden en omdat interferentie niet alleen van andere draadloze netwerken komt, maar ook van allerlei andere apparaten die gebruik maken van de 2.4 Ghz band, is de kans op een instabiele verbinding alleen maar groter. Het is dus goed mogelijk dat het altijd wel goed gewerkt heeft, maar omdat bijvoorbeeld de buurman een nieuwe internetverbinding heeft gekregen of een nieuwe magnetron heeft aangeschaft, kan het zijn dat de oorzaak niet in eigen huis ligt, maar in de omgeving.


Is er dan helemaal niks te doen aan interferentie?
Het belangrijkste is het uitzoeken welk apparaat zorgt voor de interferentie. Als interferentie wordt veroorzaakt door een ander draadloos netwerk, dan kunnen we dit doen met een programma als InSSIDer. Dit programma scant de 2.4 Ghz frequentie band op andere netwerken en kijkt op welk kanaal deze netwerken ingesteld zijn. Aan de hand van een grafiek is vervolgens duidelijk te zien welke kanalen in gebruik zijn en welke kanalen nog vrij zijn.
Wordt de interferentie echter veroorzaakt door andere apparatuur, dan is het vaak wat moeilijker om dit te achterhalen. Het is mogelijk dat je bijvoorbeeld in de keuken bijna geen bereik of snelheid hebt omdat de koelkast in de buurt staat. Loop je vervolgens een aantal stappen verder en verbetert het signaal, dan is er iets in de keuken dat stoort op het netwerk of misschien staat je DECT-telefoon vlak naast je draadloze router. In dat geval is het slim om de telefoon te verplaatsen omdat deze ook op de 2.4 Ghz band werkt. Soms is het echter moeilijker te beoordelen waar de storing vandaan komt. In dat geval is het vaak een kwestie van blijven proberen. Verschillende apparaten verplaatsen of tijdelijk uitschakelen en dan weer proberen. Als dat ook niet de problemen oplost, kan het zijn dat de storingsbron zich buiten het huis bevindt en is het bijna onmogelijk hier de oorzaak van te vinden.


Demping
Een ander probleem met draadloze netwerken is demping. Demping ontstaat als het signaal vanaf de router dusdanig verzwakt wordt, dat het niet sterk genoeg meer is om op het ontvangende apparaat (telefoon, laptop, computer etc.) omgezet te worden in een leesbaar signaal. Demping komt vaak voor als de router ver weg staat van het ontvangende apparaat of als er te veel muren zitten tussen de router en het apparaat. Als dit het geval is zal het signaal voor de makkelijkste weg gaan en bijvoorbeeld vanuit de meterkast door de gang en dan de trap omhoog om vervolgens door de deur van je kamer te gaan. Dit is een omweg, maar werkt beter dan dwars door de muren te gaan. Demping van radiosignalen komt ook voor in een parkeergarage onder de grond of een tunnel. Als je daar met je auto in rijdt is de kans groot dat het signaal van de autoradio verstoort of zelfs helemaal weg valt.


Demping signaleren en oplossen
Demping is, in tegenstelling tot interferentie van andere apparaten of netwerken, vrij makkelijk op te lossen en te signaleren. Demping resulteert in een zwak of slecht signaal. Een goede oplossing voor demping is het verplaatsen van de draadloze router naar een plaats waar je het meeste gebruik maakt van draadloos internet. Zo zal de weg die het signaal af moet leggen zo kort mogelijk zijn. Als het niet mogelijk is om de draadloze router te vervangen, zou je een
WiFi-extender kunnen aanschaffen. Dit apparaat kan het draadloze signaal “opvangen” en vervolgens weer uitzenden of kan simpelweg aangesloten worden op de router met een internet kabel. Hierdoor wordt het bereik van je netwerk vergroot en kun je eventueel dikke muren omzeilen.


Reflectie
Een ander probleem is reflectie. Reflectie houdt in dat het signaal wat uitgezonden wordt, teruggekaatst wordt door een reflecterend materiaal zoals glas, spiegels, water(leidingen), vloerverwarming,  maar ook andere harde materialen die mineralen bevatten zoals gips. Als dit gebeurt dan kan het signaal ernstig verstoord raken en niet goed aankomen op het apparaat waar je internet op wilt ontvangen.


Wat kan ik doen tegen reflectie?
Niet heel veel. Het helpt om de draadloze router te verplaatsen naar een plek waar je het meeste gebruik maakt van WiFi of om spiegels in de buurt weg te halen, maar als het verplaatsen van de draadloze router niet werkt en spiegels, glas, water of leidingen in de buurt zitten dan zit er niks anders op dan het aanschaffen van een draadloze repeater.


Slot
Het is dus niet zomaar vanzelfsprekend dat met een draadloze router altijd zomaar verbinding gemaakt kan worden in en om het huis. De niet gelicentieerde 2.4 Ghz band is handig omdat deze vrij te gebruiken is, maar heeft ook nadelen omdat veel apparaten op deze frequentie werken en dat veroorzaakt interferentie. Ook is het belangrijk om de draadloze router te plaatsen op een centrale plek om zo de kans op demping door bijvoorbeeld muren of water te verkleinen. Dan is er ook nog het gevaar van reflectie. Doordat spiegels en materialen met mineralen zoals gips en beton radiogolven weerkaatsen, kan er een groot verlies in signaal ontstaan.
Er is voor elk probleem een oplossing. Vaak is dit het verplaatsen van de draadloze router of het aansluiten van een WiFi repeater.


Lijst met een aantal bekende factoren die invloed hebben op het draadloze signaal.
Als laatste een lijst met factoren die invloed hebben op het ontvangst van het draadloze signaal:
Bomen en bladeren, muren, weersinvloeden, magnetrons, DECT-telefoons, airco’s, andere draadloze netwerken, meterkasten, elektromotoren, draadloze muis en toetsenbord, radar, zonnescherm, hardboard (Signaal reductie <20%), enkel glas (Signaal reductie 30-60%), dubbel glas of stenen muur (Signaal reductie 90-95%), grote hoeveelheden water, metaal of HR-glas (Signaal reductie 100%), bluetooth apparatuur, draadloze deurbel of camera, monitoren, game controllers.


Externe links:
Meer informatie over interferentie:  
Bronnen: www.cisco.com,  www.managedhotspot.nl, www.wifirepeater.nl, www.wikipedia.nl, www.wikipedia.com, www.bandspeed.com.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten